Nieuws Jouw energielabel verbeteren: Stap voor Stap

Gebouwdossier LOKET2050
Vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op

Hoe verbeter je het energielabel?

Het verhogen van het energielabel van jouw woning is een belangrijke stap naar een energiezuiniger en comfortabeler thuis. Dit stappenplan helpt je bij verduurzamen van jouw huis van isolatie tot aan duurzame energieoplossingen.

Isolatie: Een goed begin

Goede isolatie vormt de basis van een energiezuinige woning. Misschien onderschat je de waarde van isolatiemaatregelen, maar door het aanbrengen van dak-, gevel-, vloer- en glasisolatie eventueel gecombineerd met het plaatsen van nieuwe kozijnen, kun je een aanzienlijke verbetering van jouw energielabel realiseren.

Let op bij het gebruiken van ongeregistreerd isolatiemateriaal. Wanneer je ongeregistreerd isolatiemateriaal gebruikt wordt dit hoogstwaarschijnlijk als standaard isolatiemateriaal geregistreerd. Dit terwijl de werkelijke isolatiewaarde wellicht veel hoger ligt. Daarom is het van belang dat je kiest voor geregistreerd isolatiemateriaal, dat erkend is met een BCRG Kwaliteitsverklaring.

Beglazing en Kozijnen: Een belangrijke stap

Als jouw huis nog steeds is uitgerust met enkel of dubbel glas is het tijd voor een vervanging naar HR++, HR+++ of vacuüm glas. Zorg er ook voor dat deuren en ramen die geopend kunnen worden, goed kierdicht zijn om zo de isolatie van jouw woning te optimaliseren.

Verwarmingsoplossingen: Kies voor duurzaamheid

Het vervangen van een verouderde ketel door een moderne HR-(combi)ketel of een hybride warmtepomp kan aanzienlijk besparen op de energiekosten en tegelijkertijd jouw energielabel verbeteren. Deze systemen gebruiken natuurlijke warmtebronnen om jouw huis te verwarmen, wat leidt tot zowel financiële voordelen als milieuvoordelen.

Ventilatiesysteem: Cruciaal voor geïsoleerde Huizen

In een goed geïsoleerd huis is ventilatie essentieel. Een ventilatiesysteem met warmteterugwinning zorgt voor verse lucht in jouw huis zonder warmte te verliezen en verbetert daarmee het energielabel.

Zonnepanelen: Een slimme vervolgstap

Nadat je jouw huis optimaal hebt geïsoleerd zijn zonnepanelen een logische vervolgstap in het verduurzamingsproces. Deze verminderen niet alleen jouw energierekening maar verhogen ook je energielabel.

Vaststellen van een Energielabel: De juiste documentatie

Voor het vaststellen van een energielabel is het noodzakelijk om schriftelijk bewijs van alle verduurzamingsmaatregelen bij de hand te hebben. Bewaar alle relevante documentatie zorgvuldig. Zorg ervoor dat je alle documenten zoals facturen en offertes bewaart waarop duidelijk de details van het gebruikte materiaal, de uitgevoerde werkzaamheden, de specifieke meldcodes en het exacte adres vermeld staan. Een specifiek onderdeel van deze documentatie is het fotobewijs. Deze foto’s zijn onmisbaar en moeten onder andere de dikte van de isolatie tonen met een meetlat erbij, de plaats van diktemeting, stickers op het product of glas met daarop de isolatiewaarden en beelden van voor en na de verbouwing.

Verduurzamingsadvies: Voor een energiezuinige woning

Voor deskundig advies over het verhogen van jouw energielabel kun je een energieprestatie-adviseur raadplegen. Wij kunnen niet alleen assisteren bij het vaststellen van een energielabel maar bieden ook advies over verdere verduurzamingsstappen.


Geplaatst op: 21 februari 2024