Nieuws Belangrijke wijzigingen in de ISDE-subsidie vanaf 2023: wat u moet weten

Vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op

De Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) ondergaat in 2023 enkele belangrijke wijzigingen. Deze veranderingen hebben betrekking op isolatiemaatregelen, berekening van glasoppervlak, aanvraagtermijnen, vermogen van warmtepompen en subsidies voor Verenigingen van Eigenaars (VvE’s). In dit artikel bespreken we de aanpassingen en gevolgen voor zowel particuliere als zakelijke gebruikers.

Subsidie voor één isolatiemaatregel Vanaf 2023 is het mogelijk om subsidie aan te vragen voor slechts één isolatiemaatregel, mits deze na 1 april 2022 is uitgevoerd. Hierbij ontvang je ongeveer 15% van de isolatiekosten aan subsidie. Indien je binnen 24 maanden een tweede (of meer) maatregelen neemt, wordt het subsidiebedrag voor de eerste isolatiemaatregel verdubbeld tot circa 30% van de isolatiekosten. De exacte subsidiebedragen en voorwaarden vind je op de pagina van de isolatiemaatregelen.

Andere berekening m2 voor glas Vanaf 1 januari 2023 wordt de binnenwerkse maat gehanteerd voor de berekening van het glasoppervlak. Dit betekent dat je van binnenuit de totale oppervlakte van kozijn en glas bij elkaar optelt. Hierdoor telt je kozijn vanaf 2023 mee voor het subsidiebedrag per m2. Deze wijziging geldt voor glasisolatie met een installatiedatum vanaf 1 januari 2023.

Langere termijn voor subsidieaanvraag Vanaf 2023 hebben woningeigenaren 24 maanden de tijd om een subsidieaanvraag in te dienen na het laten uitvoeren van een maatregel. Deze termijn geldt alleen voor maatregelen die vanaf 1 januari 2022 zijn genomen. Ook voor zakelijke gebruikers geldt in 2023 de ruimere termijn van 24 maanden, waarbij eerst de subsidieaanvraag wordt gedaan en vervolgens de maatregelen binnen 24 maanden worden uitgevoerd.

Groter vermogen warmtepompen Het maximale thermische vermogen van warmtepompen die in aanmerking komen voor subsidie stijgt naar 400 kW. Voor geschakelde installaties geldt een gezamenlijk maximum van een thermisch vermogen van 500 kW.

Subsidie voor VvE’s De subsidie voor warmtepompen, zonneboilers en warmtenetten voor Verenigingen van Eigenaars (VvE) wordt vanaf januari 2023 overgeheveld naar de Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE). VvE’s kunnen voor zonnepanelen en kleine windturbines nog steeds terecht bij de ISDE.

Wil je meer informatie over de ISDE-subsidie en de wijzigingen die vanaf 2023 van kracht zijn? Neem dan contact met ons op!


Geplaatst op: 05 april 2023