Veel gestelde vragen

Vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op

Subsidie

Helaas, de beschikbare subsidies zijn voornamelijk gericht op initiatieven die bijdragen aan energiebesparing binnen de huidige contouren (schil) van je woning. Projecten gericht op uitbreiding van de woning, zoals een aanbouw, bijbouw of het toevoegen van een nieuwe dakkapel, vallen buiten de criteria voor deze subsidies.

De ‘bestaande thermische schil’ is eigenlijk de isolerende ‘jas’ van een huis die helpt om de warmte binnen en de kou buiten te houden. Het gaat hierbij om delen van het huis zoals de buitenmuren, het dak, de ramen, de deuren en de vloeren die contact maken met de buitenlucht of de grond.

Dit moet je zien als één groot geheel dat zorgt dat de warme lucht in je huis niet zomaar naar buiten kan. Het is hetgeen dat de comfortabele, verwarmde delen van je huis scheidt van de koude buitenwereld en onverwarmde ruimtes zoals een berging of een niet-verwarmde serre.

Bijvoorbeeld, de muur die jouw huis scheidt van het huis van je buren maakt geen deel uit van deze ‘schil’, omdat het niet helpt bij het isoleren van jouw huis tegen de buitenlucht.

Als je een aanbouw aan je huis hebt die je ook verwarmt, dan maakt die wel deel uit van deze ‘jas’. En als je deze aanbouw gaat verbeteren, bijvoorbeeld door betere isolatie aan te brengen, dan kan je daar mogelijk subsidie voor krijgen. Maar dit kan alleen als deze aanbouw al deel was van je verwarmde woonruimte en voldoet aan de voorwaarden van de subsidie.

Met een recente wijziging in de ISDE-regeling is het nu mogelijk om regionale subsidies te combineren met de landelijke ISDE-subsidie, waardoor je meer financiële ondersteuning kunt krijgen voor je verduurzamingsproject.

Voorheen kwam je niet in aanmerking voor de ISDE-subsidie als je al een andere subsidie had ontvangen voor dezelfde investering. Deze hindernis is nu weggenomen, waardoor je als huiseigenaar nu zowel van regionale als landelijke subsidies kunt profiteren om je woning te verduurzamen. Een belangrijk detail: deze mogelijkheid geldt vanaf 21 april 2021 en is alleen beschikbaar voor eigenaar-bewoners, niet voor zakelijke aanvragers.

Om aanspraak te kunnen maken op de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) moet u aan verschillende criteria voldoen. Hieronder een overzicht:

 • U bent een verhuurder van één of meer bestaande (geen nieuwbouw) en/of monumentale huurwoningen. Woningcorporaties zijn uitgesloten van deze regeling.
 • De huurwoning(en) is/zijn geregistreerd in de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG) met een woonfunctie, standplaats of ligplaats.
 • De woning wordt al verhuurd vóór de start van de verduurzamingswerkzaamheden.
 • De uitvoering van de maatregelen start op of na 1 april 2023.
 • De maatregelen worden uitgevoerd door een bouwbedrijf of bouwinstallatiebedrijf, niet door u zelf.
 • U heeft geen andere subsidies aangevraagd of ontvangen voor dezelfde activiteiten waarvoor u de SVOH-subsidie aanvraagt.

Welke energiebesparende en onderhoudsmaatregelen komen in aanmerking voor de SVOH-subsidie?

 • Energiebesparende maatregelen: Het gaat hier om interventies die bijdragen aan het verminderen van het energieverbruik van de woning.
 • Onderhoudsmaatregelen: Deze maatregelen zijn subsidiabel mits ze gecombineerd worden met ten minste één energiebesparende maatregel. Het betreft hier dus onderhoud dat hand in hand gaat met verduurzaming.
 • Energieadvies: Dit is eveneens subsidiabel indien het gekoppeld is aan de uitvoering van ten minste één maatregel. Het advies zou moeten bijdragen aan een efficiënter energiegebruik in de woning.

Belangrijk om te noteren is dat u minimaal één energiebesparende maatregel moet laten uitvoeren om in aanmerking te komen voor de subsidie. Als u ook een subsidie wilt voor een onderhoudsmaatregel, dan moet dit gepaard gaan met minimaal één energiebesparende maatregel, wat betekent dat u minstens twee maatregelen laat uitvoeren.

Als u deel uitmaakt van een Vereniging van Eigenaars (VvE), woonvereniging of wooncoöperatie en plannen heeft om uw gebouw te verduurzamen, kunt u een beroep doen op de Subsidieregeling verduurzaming voor verenigingen van eigenaars (SVVE). Onder deze subsidie vallen uiteenlopende energiebesparende maatregelen. Zo kunt u denken aan het nemen van isolatiemaatregelen zoals spouwmuurisolatie, gevelisolatie, dakisolatie, en het installeren van hoogrendementsglas. Ook het inzetten van duurzame warmteopties zoals de aanschaf van een (hybride) warmtepomp of zonneboiler, of de aansluiting op een centraal warmtenet behoren tot de mogelijkheden. Het is belangrijk dat deze maatregelen worden uitgevoerd binnen de bestaande thermische schil van het gebouw om in aanmerking te komen voor subsidie.

Naast de basis energiebesparende maatregelen, stimuleert de SVVE ook het implementeren van aanvullende energiebesparende maatregelen. Deze mogen aangevraagd worden in combinatie met een of meerdere isolatiemaatregelen, duurzame warmteopties, of een Zeer energiezuinig pakket (ZEP). Ook het aansluiten op een centraal warmtenet kan hieronder vallen. Aanvullende maatregelen betreffen onder andere de installatie van een energiezuinig ventilatiesysteem dat ofwel CO2-gestuurd is of een hoog rendement heeft in warmteterugwinning, en het dynamisch waterzijdig inregelen van het verwarmingssysteem om klaar te zijn voor de omschakeling naar duurzame warmtetechnieken. Het integreren van deze systemen zorgt voor een optimale energie-efficiëntie en maakt uw gebouw toekomstbestendig.

Hypotheken

Ja, als je een bruto jaarinkomen hebt van ten minste € 33.000, kom je in aanmerking voor een extra hypotheek om je huis energiezuiniger te maken of om een energiezuinig huis te kopen. Deze hypotheek mag oplopen tot 106% van de woningwaarde, echter zijn er regels gebonden aan het maximale bedrag dat je extra mag lenen. De exacte hoogte hangt af van zowel je inkomen als de waarde van de woning die je gaat kopen. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de volgende regels:

Het bruto jaarinkomen moet ten minste € 33.000 zijn.
Indien er geen financieringsruimte over is in verhouding tot het inkomen, is de extra hypotheek maximaal € 9,000.
Er mag tot 6% van de woningwaarde extra geleend worden, maar dit is ook aan een limiet gebonden.
Bij een woningwaarde van € 100,000 bijvoorbeeld, kan de extra hypotheek maximaal € 6,000 zijn, zelfs als de inkomensregel een hoger bedrag zou toestaan.

De extra hypotheek voor energiebesparende maatregelen is specifiek bedoeld om je huis energiezuiniger te maken. Dit betekent dat je het kunt gebruiken voor zaken zoals de installatie van zonnepanelen, isolatie, of het plaatsen van een warmtepomp. Bovendien is het ook mogelijk om deze extra lening te gebruiken voor de aankoop van een huis dat reeds zeer energiezuinig is, bijvoorbeeld een woning die een energielabel A++ of een energie-index van maximaal 0,6 heeft.

Door het toepassen van energiebesparende maatregelen kun je niet alleen bijdragen aan een beter milieu, maar ook genieten van een lagere energierekening, terwijl je de waarde van je huis verhoogt.

Het verduurzamen van je woning kan op vele manieren en het is soms lastig om te bepalen waar je moet beginnen. Of je nu eerst wilt isoleren, zonnepanelen wilt installeren of tips zoekt om je gasverbruik te verlagen, wij staan klaar om je te helpen bij elke stap.

Bij het afsluiten van je hypotheek bepaal je een budget voor energiebesparende maatregelen. Dit bedrag wordt in een bouwdepot geplaatst door je geldverstrekker, waarmee je later aan de slag kunt gaan om je huis te verduurzamen.

We begrijpen dat het uitkiezen van de juiste energiemaatregelen en het vinden van betrouwbare bedrijven voor de uitvoering ervan, een grote uitdaging kan zijn. Daarom bieden we bij LOKET2050 persoonlijk en erkend energieadvies aan. Met dit advies krijg je inzicht in de best passende energiebesparende maatregelen voor jouw woning, inclusief de terugverdientijden, en ontvang je een uitgebreid energierapport aan het einde van het traject.

Het goede nieuws is dat je de keuze voor specifieke energiemaatregelen nog even kunt uitstellen als je daar behoefte aan hebt. Je hoeft bij het regelen van een extra hypotheek voor energiemaatregelen niet meteen een plan met definitieve offertes aan te leveren. Bij verschillende hypotheekverstrekkers is een voorlopig plan met een schatting van de kosten al voldoende.

Je kunt dan later besluiten welke energiemaatregelen je daadwerkelijk wilt laten uitvoeren, en het geld uit het Energiebespaarbudget wordt uitbetaald op basis van de daadwerkelijke kosten van de uitgevoerde werkzaamheden, zelfs als deze afwijken van je oorspronkelijke plan.

Zo zorgen we ervoor dat je alle vrijheid en flexibiliteit hebt om je huis te verduurzamen op een manier die perfect bij jou en je woning past.

Als je overweegt je hypotheek te verhogen, is het belangrijk om rekening te houden met verschillende kostenposten. Hieronder leggen we uit welke kosten je mogelijk tegenkomt en waarom:

Taxatiekosten
Bij het verhogen van je hypotheek kom je vaak taxatiekosten tegen. Deze kunnen bestaan uit de kosten voor een volledig taxatierapport of een desktoptaxatie. Een desktoptaxatie is onder bepaalde voorwaarden mogelijk.

Notariskosten
De notariskosten zijn alleen van toepassing bij het afsluiten van een tweede hypotheek. Als de verhoging binnen de hypothecaire inschrijving past, hoef je geen nieuwe notariële afspraken te maken.

Advies- en afhandelingskosten
Het verhogen van een hypotheek brengt advies- en afhandelingskosten met zich mee. Bij LOKET2050 rekenen we hier een tarief van €1550,- voor.

Afsluitkosten voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Als je een nieuw leningdeel met NHG afsluit, ben je altijd afsluitkosten verschuldigd. Deze kosten zijn voor de borgtochtprovisie van de NHG. Het is goed om te weten dat de NHG alleen garant staat voor het nieuwe (verhoogde) leningdeel in het geval van een gedwongen verkoop.

Renteaftrek
Wanneer je de hypotheekverhoging gebruikt voor een verbouwing, kun je onder voorwaarden de rente en kosten aftrekken van je belastbaar inkomen. De belangrijkste voorwaarden hiervoor zijn:

Je gebruikt de woning als hoofdverblijf
De hypotheekverhoging wordt aangewend voor verbetering of verduurzaming van je woning
Het betreft een annuïteiten- of lineaire hypotheek
De hypotheek wordt in maximaal 30 jaar afgelost
Let wel, de rente over het deel van de hypotheek dat je voor andere zaken gebruikt is niet aftrekbaar.

Absoluut! Onze dienstverlening maakt het mogelijk om een hypotheek aan te vragen bij verschillende banken in Nederland, inclusief Rabobank, ABN AMRO en ING. We hebben een samenwerkingsovereenkomst met deze financiële instituten, wat ons in staat stelt om op een efficiënte manier de meest geschikte hypotheek voor je te vinden en aan te vragen.

Breed Netwerk van Geldverstrekkers

Naast deze grote banken hebben we ook toegang tot een breed netwerk van andere geldverstrekkers. Dit stelt ons in staat om een hypotheekaanbod te doen dat perfect past bij jouw individuele behoeften en financiële situatie, door de vele opties die beschikbaar zijn in de hypotheekmarkt te verkennen.

Energieprestatieadvies

Een energieprestatieadvies biedt inzicht in de bouwkundige en installatietechnische maatregelen die je kunt treffen om de energiezuinigheid van jouw woning of bedrijfspand te verbeteren. Bij LOKET2050 werken gecertificeerde adviseurs die jouw gebouw inspecteren volgens strenge normen om de kwaliteit en betrouwbaarheid van het advies te waarborgen.

Het uiteindelijke rapport geeft je een helder beeld van de huidige energieprestatie van jouw gebouw, en biedt concrete suggesties voor verbeteringen, inclusief een overzicht van de geschatte kosten, baten, en terugverdientijden van de aanbevolen maatregelen. Optioneel kun je kiezen voor een uitbreiding van het advies met een subsidieadvies. Hiermee krijg je inzicht in de financiële ondersteuningsmogelijkheden die beschikbaar zijn voor het implementeren van de energiebesparende maatregelen, waardoor je een nog completer beeld krijgt van je investering en het potentiële rendement.

Klaar om jouw woning of bedrijfspand groener en energievriendelijker te maken? Het aanvragen van een energieprestatieadvies bij LOKET2050 is de eerste stap op weg naar een duurzamer pand. Dit is hoe je te werk gaat:

 1. Neem contact met ons op: Dit kan telefonisch, via WhatsApp, e-mail, of via het contactformulier op onze website.
 2. Opname/Inspectie: Na het initiële contact plannen we een afspraak in voor de opname en inspectie van jouw pand door onze energieadviseur.
 3. Bespreking van het advies: Zodra het rapport klaar is, nemen we contact met je op om het advies uitvoerig met je te bespreken, zodat je volledig op de hoogte bent van alle details en mogelijkheden.
 4. Ontvangst van het rapport: Na de bespreking sturen we je het volledige rapport toe, inclusief alle suggesties en optionele subsidieadviezen, zodat je een weloverwogen besluit kunt nemen over de te nemen stappen.

Begin vandaag nog met het verduurzamen van jouw pand; neem contact op met LOKET2050 voor een deskundig en gepersonaliseerd energieprestatieadvies. En goed om te weten: we kunnen je niet alleen adviseren over mogelijke subsidies, maar als je wilt, kunnen we ook de gehele subsidieaanvraag voor je verzorgen. Zo maken we de weg naar een duurzamer pand nóg eenvoudiger voor je!

Absoluut, bij LOKET2050 werken we met vakbekwame energieadviseurs die in bezit zijn van een licentie van de erkende koepelorganisatie Buildinglabel B.V., een organisatie die gecertificeerd is volgens de BRL 9500-normen. Dit houdt in dat wij volledig bevoegd zijn om de door ons opgestelde energielabels zelfstandig te registreren in EP-online, de officiële nationale database waar alle energielabels en energieprestatie-indicatoren van gebouwen worden bijgehouden.

Bovendien hebben we de expertise in huis om Maatwerkadvies te geven. Dit advies wordt samengesteld door een gecertificeerd energieprestatie-maatwerkadviseur, die gerechtigd is om nationaal erkende maatwerkadviezen te registeren.

Dus ja, je kunt met een gerust hart op ons vertrouwen voor deskundig advies en diensten die aan alle officiële eisen voldoen. We staan klaar om je te helpen met elk aspect van energieprestaties en duurzaamheid voor jouw pand.

De tarieven voor onze adviezen kunnen variëren, afhankelijk van diverse factoren waaronder de grootte en complexiteit van jouw woning of bedrijfspand. Wij streven ernaar om transparant en concurrerend te zijn met onze prijsstelling.

Om je een duidelijk beeld te geven van de mogelijke kosten, nodigen we je uit om een kijkje te nemen op onze dienstenpagina: Energieadvies. Hier vind je een gedetailleerd overzicht van de diensten die we aanbieden en de bijbehorende tarieven.

Mocht je nog specifieke vragen hebben of een persoonlijke offerte willen ontvangen, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via telefoon, WhatsApp, e-mail of ons contactformulier. We staan klaar om je te helpen met alle informatie die je nodig hebt om de juiste keuze te maken voor jouw situatie.

Energielabels

Heb je inzicht nodig in het energielabel van jouw woning? Via EP-Online, officiële landelijke database, kun je snel en eenvoudig checken of er een geldig energielabel beschikbaar is voor jouw adres, en welke classificatie dit label heeft.

Ben je de eigenaar of huurder van de woning en is er een energielabel geregistreerd? Dan kun je het officiële afschrift van het energielabel eenvoudig downloaden via de MijnOverheid website. Volg hiervoor de volgende stappen: navigeer naar het ‘Wonen’ segment en klik daarna op de ‘Energielabel’ tegel om toegang te krijgen tot alle benodigde informatie.

Als je een woningeigenaar bent en plannen hebt om je bestaande woning te verkopen of te verhuren, of als je een nieuwe woning oplevert, dan is het verplicht om een geregistreerd en definitief energielabel te overhandigen aan de koper of huurder. Dit energielabel is een essentiële tool die inzicht geeft in de energie-efficiëntie van de woning, waarbij het de mogelijke verbeteringen voor isolatie en installaties benadrukt.

Door dit energielabel kunnen potentiële kopers of huurders inzien hoe zij de woning verder kunnen verduurzamen en op energiekosten kunnen besparen. Het label voorziet niet alleen in een beter inzicht in de energieprestatie van de woning, maar biedt ook een goede basis om duurzame keuzes te maken die bijdragen aan een groenere toekomst en een vermindering van de energiekosten.

Als eigenaar van een bedrijfspand dien je te voldoen aan bepaalde regelgeving rondom energielabels bij verkoop, verhuur of oplevering van een nieuw pand. Het niet nakomen van deze regels kan resulteren in boetes, uitgegeven door de Inspectie Leefomgeving & Transport. Hieronder leggen we uit voor welke bedrijfspanden deze regels gelden en wat de specifieke vereisten zijn.

Welke bedrijfspanden hebben een energielabel nodig?

De energielabelplicht geldt voor diverse typen bedrijfspanden, waaronder:

Kantoorruimtes
Onderwijsgebouwen
Openbare voorzieningen zoals bibliotheken en gemeentehuizen
Horeca- en logiesgebouwen, denk aan restaurants en hotels
Sportfaciliteiten
Winkelpanden

Voor industriële panden is er geen verplichting, tenzij er sprake is van afzonderlijke ruimtes zoals kantoren of showrooms groter dan 50 m²; in dat geval is een energielabel wel vereist.

De vereisten van energielabel C voor kantoren

Sinds 1 januari 2023 is er een nieuwe regelgeving van kracht. Kantoorpanden met een oppervlakte groter dan 100 m² dienen minstens een energielabel C te hebben. Het niet voldoen aan deze eis kan zwaarwegende gevolgen hebben, inclusief het verbod op het gebruiken van het pand als kantoorruimte.

Toch zijn er uitzonderingen op deze regel. Bijvoorbeeld, als minder dan de helft van het pand als kantoor wordt gebruikt, of wanneer het een monument betreft. Ook panden die binnen twee jaar gesloopt of getransformeerd worden, zijn uitgesloten van deze vereiste.

Als je jouw woning of bedrijfspand gaat verkopen of verhuren, is een definitief energielabel vereist. Sinds 1 januari 2021 is het proces om een energielabel aan te vragen aangescherpt: het is niet langer mogelijk om dit zelf online te doen. Je moet nu een erkende energieadviseur inschakelen. Bij LOKET2050 staan we klaar om je door dit proces te leiden, met een eenvoudige en snelle service.

Hier is hoe we je kunnen ondersteunen:

 1. Neem contact met ons op om een afspraak in te plannen.
 2. Bezoek op locatie: Onze energieadviseur komt bij je langs voor een gedetailleerde opname van je woning of bedrijfspand. Tijdens dit bezoek wordt geanalyseerd hoe het pand is geïsoleerd en wat de energiebehoeften zijn met betrekking tot verwarming, ventilatie, koeling, en warm water.
 3. Opstelling en registratie van het energielabel: Na de opname stellen we het energielabel samen, dat vervolgens wordt uitgewerkt en geregistreerd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).
 4. Ontvangst van het energielabel: Zodra alles is verwerkt, ontvang je het officiële energielabel voor jouw pand.

We streven ernaar om vanaf het moment dat je contact met ons opneemt het gehele proces binnen 7 werkdagen af te ronden. Zo weet je precies waar je aan toe bent en blijft je planning op schema.

Het hebben van een geldig energielabel via LOKET2050 zorgt niet alleen dat je voldoet aan de wettelijke eisen; het biedt potentiële kopers of huurders ook direct een helder inzicht in de energieprestaties van het pand. Dit kan een positief effect hebben op de beslissing om over te gaan tot koop of huur.

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken en zet de eerste stap naar een transparantere, energie-efficiëntere toekomst voor jouw pand.