Subsidie

Subsidieregeling verduurzaming Volkshuisvesting Drenthe

Vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op

Subsidieregeling VHF en Gemeente Emmen: Jouw route naar een Duurzaam Thuis

Heb jij een woning in een van de wijken Angelslo, Bargeres, Emmerhout of Veenoord? Goed nieuws! De gemeente Emmen en het Samenwerkingsverband Noord-Nederland (SNN) hebben een nieuwe Subsidieregeling Volkshuisvestingfonds Drenthe geïntroduceerd. Dit geeft jou een unieke kans om jouw huis te verduurzamen met financiële steun tot €10.500.

Dit initiatief is bedoeld om de kwaliteit van wonen, duurzaamheid en leefbaarheid in deze wijken te verbeteren. In totaal zijn er subsidies beschikbaar voor de verduurzaming van 1.800 particuliere woningen in Drenthe.

De duurzaamheidsmaatregelen waarvoor je subsidie kunt aanvragen, omvatten verschillende vormen van isolatie, de installatie van HR++ of triple glas, vervanging van raamkozijnen, gevelbekleding en isolerende buitendeuren, evenals kosten voor het verkrijgen van een start- en/of doellabel.

Een startlabel geeft de huidige energieprestatie van je woning weer, terwijl een doellabel het verwachte energieprestatieniveau weergeeft na het implementeren van energiebesparende maatregelen. Het verbeteren van deze labels kan een aanzienlijke invloed hebben op jouw energiekosten en de waarde van jouw woning.

Om een beter idee te geven hoe de subsidie kan werken, volgen hier twee voorbeelden:

 • Voorbeeld 1: Stel, de totale kosten van de duurzaamheidsmaatregelen bedragen €8.000. Jij betaalt 25% van dit bedrag, oftewel €2.000, zelf. In dit geval wordt er een subsidie van maximaal €6.000 uitgekeerd.
 • Voorbeeld 2: Als de totale kosten oplopen tot €25.000, ontvang je de maximale subsidie van €10.500. Je betaalt dan zelf een bedrag van €14.500. Je kunt maximaal €14.000 subsidie aanvragen. Daarvan betaal je 25% uit eigen portemonnee, wat neerkomt op €3.500. Het maximale bedrag dat uitgekeerd wordt als subsidie is nooit meer dan €10.500.

Kom jij in aanmerking voor de VHF? Dit zijn de criteria:

 • Je bent de eigenaar en hoofdbewoner van de woning in één van de geselecteerde postcodegebieden.
 • Je bent nog niet gestart met de verduurzamingswerkzaamheden.
 • De geplande werkzaamheden staan op de Duurzame Energielijst.
 • Je woning is gebouwd vóór 1994.
 • De WOZ-waarde van je huis is niet hoger dan €200.000 (peildatum 2021, op te vragen via het WOZ-Waardeloket).
 • De verbouwing zorgt voor minimaal drie energielabel stappen verbetering of behaalt energielabel B.
 • Een KvK-geregistreerde aannemer voert de werkzaamheden uit.

Kun je subsidies stapelen?

Ja, vanaf 21 april 2021 is het voor huiseigenaren mogelijk om landelijke (ISDE) subsidie te combineren met subsidies die beschikbaar zijn vanuit gemeenten of provincies. Zo kun je, naast de ISDE, mogelijk ook gebruik maken van de Regiodeal en de VHF subsidieregeling. Als je subsidies wilt gaan stapelen is het belangrijk om de juiste stappen te nemen. Zo voorkom je teleurstelling.

Waarom kiezen voor LOKET2050?

Het aanvragen van een subsidie kan een complex proces zijn. Bij LOKET2050 ondersteunen we je in elk stadium:

 • Het bepalen van je start- en doellabel
 • Het samenstellen van een gedetailleerd energieadviesrapport
 • Het optimaal benutten van de unieke subsidiemogelijkheden
 • Het verkennen van diverse financieringsopties

Heb je naast verduurzaming ook andere verbouwplannen?

Geen probleem! We kunnen deze meenemen in ons advies en je adviseren over de beste financieringsmogelijkheden.

Verschillende Financieringsopties voor jouw verbouwing en de eigen bijdrage:

Wij helpen je graag bij het vinden van de beste financieringsmogelijkheden:

 • Eigen spaargeld: Een snelle en eenvoudige oplossing.
 • Hypotheek verhogen: Overweeg je hypotheek te verhogen voor een duurzame verbouwing? Dit kan een goede optie zijn als je woning overwaarde heeft of als je verbouwing de woningwaarde verhoogt. Je hypotheek mag tot 106% van de woningwaarde bedragen bij investeringen in duurzaamheid met mogelijkheid op hypotheekrenteaftrek. Een slimme zet voor een groenere toekomst.
 • Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds: Een mooie regeling, speciaal ontworpen voor verduurzaming. Dit fonds maakt het ook voor mensen in en rond Emmen met een beperkte leenruimte of een leeftijd boven de 75 jaar mogelijk om hun huis te verduurzamen.
 • Onderzoeken van overige beschikbare subsidies: Naast de VHF-regeling zijn er mogelijk nog meer subsidies die jouw verbouwing financieel haalbaar maken.

Praktijkvoorbeeld:

Stel je voor, een huiseigenaarbesluit zijn woning te verduurzamen. Dit is hoe zijn traject er financieel uit zou kunnen zien:

 • Totale kosten: €14.000.
 • VHF Subsidie: €10.500. De facturen voor de duurzaamheidsmaatregelen vanuit de VHF subsidie worden direct vanuit een bouwdepot voldaan, waardoor de huiseigenaar deze kosten niet voor hoeft te schieten.
 • Eigen Bijdrage: €3.500. De huiseigenaar kiest ervoor om dit bedrag vanuit eigen spaargeld te betalen, maar het zou ook gefinancierd kunnen worden via de Energiebespaarlening tegen 0% rente, door het verhogen van de hypotheek of gebruik maken van de Regiodeal subsidie.
 • ISDE Subsidie: Na de verbouwing ontvangt hij nog eens €2.750. Dit bedrag is achteraf te ontvangen, waardoor zijn netto eigen bijdrage verlaagt naar €750.

Neem contact op!

Ben je enthousiast om de duurzame mogelijkheden voor jouw woning te verkennen?

Neem vrijblijvend contact met ons op via e-mail, telefoon of WhatsApp. Of je nu vragen hebt of direct wilt beginnen, wij helpen je graag op weg naar een duurzame toekomst.


VHF Subsidie Basis
€ 465
Start- en Doellabel
Maatwerkadvies met Doellabel berekening
Exclusief Subsidieaanvraag
BRL9500 gecertificeerd
Opgesteld volgens NTA8800
VHF Subsidie Compleet
€ 600
Start- en Doellabel
Maatwerkadvies met Doellabel berekening
Inclusief Subsidieaanvraag
BRL9500 gecertificeerd
Opgesteld volgens NTA8800
ISDE Particulieren
€ 135
Eigen woning
Complete subsidie aanvraag
Subsidies stapelen
Al mogelijk bij 1 maatregel
Bij 2 isolatiemaatregelen wordt het bedrag verdubbeld
Hypotheek verhogen
€ 1450
Bestaande hypotheek
Bij huidige geldverstrekker
In combinatie met VHF Compleet
Verbouwen
Verduurzamen
Toeslag €500 ondernemer