Nieuws Het Energielabel als Sleutel tot Financieel Voordeel

Label A
Vragen?
Neem vrijblijvend contact met ons op

Er is goed nieuws voor toekomstige en bestaande huiseigenaren! De regering heeft aangekondigd dat het energielabel van een woning vanaf 2024 een cruciale rol zal spelen bij het bepalen van de maximale leencapaciteit. Het nieuwe beleid biedt extra hypotheekvoordelen voor de aankoop van energie-efficiënte woningen.

Als je een woning met een energielabel E, F, of G koopt, waarvan bekend is dat ze hoger energieverbruik hebben, blijven de hypotheekregels ongewijzigd. Maar als je een huis met een energielabel C of D op het oog hebt, kun je een extra € 5.000,- lenen. Ga je voor een huis met een energielabel A of B? Dan kan je maximaal € 10.000,- meer lenen. En voor de extra-groene kopers die een woning met een energielabel van A+, A++, A+++, of zelfs A++++ overwegen, varieert het extra bedrag van € 20.000,- tot maar liefst € 50.000,-.

Maar dit beleid richt zich niet alleen op nieuwe kopers. Ook bestaande huiseigenaren die overwegen om energiebesparende maatregelen te nemen, kunnen profiteren. Wil je een hypotheek aangaan of je huidige hypotheek verhogen voor dergelijke verbeteringen? Dan kan vanaf 2024 een bepaald bedrag buiten beschouwing worden gelaten bij het bepalen van je leencapaciteit, en dit is ook afhankelijk van je energielabel. Zo kunnen woningen zonder energielabel rekenen op een extra leencapaciteit van € 10.000,-. Voor huizen met een energielabel E, F, of G kan dit bedrag oplopen tot € 20.000,-, terwijl voor woningen met een label C of D een extra bedrag van € 15.000,- beschikbaar is. Woningen met een energielabel van A tot A+++ kunnen rekenen op een extra hypotheekbedrag van € 10.000,-.

Dit beleid is een krachtige stimulans om duurzaam te wonen. Het maakt energie-efficiënte woningen aantrekkelijker en beloont groene keuzes met directe financiële voordelen. De overheid neemt zo een grote stap richting een duurzamere toekomst. Als huiseigenaar of toekomstige koper kun je vanaf 2024 profiteren van een lagere energierekening én een hogere leencapaciteit. Een echte win-winsituatie!


Geplaatst op: 26 juli 2023